Lõhn

Vee lõhn

Vee lõhna mõjutavad mitmed vees lahustunud ained, gaasid ja mikroorganismid. Vee lõhna mõjutavad mitmed vees lahustunud ained. Orgaaniliste ainete ülemäärane sisaldus vees muudab vee värvuse kollakaks või rohekaks, annab veele ebameeldiva lõhna ja maitse. Põhjavees võib olla väävelvesinikku, mis juba väga väikeses kontsentratsioonis annab veele mädamuna lõhna.

Probleemid

Vees lahustunud ainete, gaaside (vees võib olla väävelvesinikku H2S, mis juba väga väikeses kontsentratsioonis annab veele mädamuna lõhna) ja orgaaniliste ainete ülemäärane sisaldus vees annab veele ebameeldiva lõhna. Kui vesi jääb torustikku või kaevu pikemaks ajaks seisma, hakkavad vees mitmesugused mikroorganismid kasvama, kes võivad eraldada vette mitmeid halvasti lõhnavaid aineid ning muuta vee lõhna.

Norm

Vee lõhna hinnatakse pallides ja joogiveele lubatud norm on 2 palli (kvaliteediklass I). 1 pall (väga nõrk) – tarbijale märkamatu, kuid määratav laboris kogenud töötaja poolt, 2 palli(nõrk) – märgatav, kui juhtida sellele tähelepanu.

Kuidas kõrvaldada?